Deze pagina is verplaats u gaat zo verder daarheen.

 

 

Start
Omhoog
Bestellen
Wie staan er op

FILM over Mei Tjits

< Bestel nu Uw DVD of Band
< Wie staan op de film
 

Inhoud deel 2 “Mei Tjits it doarp troch”

Trok Tjitske van der Meulen in deel 1 van de film “Mei Tjits it doarp troch” (Met Tjits het dorp door) op een oude omafiets door het dorp, in deel 2 gaat ze hoofdzakelijk te voet. Ook nu weer knoopt ze op de voor haar zo kenmerkende humoristische wijze gesprekken aan met mensen die ze onderweg tegen komt. Er kan dan ook veelvuldig gelachen worden, maar ook ernstige onderwerpen komen aan bod.

Haar eerste ontmoeting begint echter met een reis in een oude ESA bus. Dit zorgt meteen al voor hilarische taferelen, mede door misverstanden met de conductrice, die aan haar eerste werkdag bij de ESA is begonnen en nog duidelijk ervaring tekort komt. In de bus treft Tjitske buschauffeur Ep Blaauw. Hij vertelt hoe hij als chauffeur bij de ESA kwam te werken, na eerst op een bus van Karsten in Norg gereden te hebben. Ep (zeg maar Eppie), vertelt wat hij in de loop der jaren als chauffeur allemaal mee heeft gemaakt en hoe hij zijn vrouw leerde kennen, die ook bij de ESA werkte.

Van de bus belandt Tjitske bij de trekkers. Op het industrieterrein in Haulerwijk komt ze langs de werkplaats van Marinus van Houten, die bezig is de trekker van Henry Tingen gereed te maken voor een Trekker-trekwedstrijd, een sport die is overgewaaid uit Noord-Amerika. Na de nodige uitleg over deze hobby, wordt een afspraak gemaakt om met de mannen mee te gaan naar een wedstrijd. Na afloop van dit spektakel wil Tjitske zelf ook wel eens op zo'n grote trekker rijden, maar of de heren dat waarderen is maar zeer de vraag!

Thuis krijgt Tjits het flink aan de stok met een postbode die haar post leest voordat hij deze bezorgt. Dat ze daar niet blij mee is maakt ze hem snel duidelijk. Ook krijgt de postbode te horen wat Tjits denkt van de plannen die er waren om de brievenbus in het centrum te laten vervallen, iets waar de arme postbode niets aan kan veranderen.

Als Jelle en Boukje Brouwer 60 jaar getrouwd zijn, krijgen ze niet alleen een brief van de Koning en bezoek van de burgemeester, maar ook Tjitske komt langs. Ze vertellen haar o.a. hoe ze elkaar hebben leren kennen, wat voor een prachtig feest ze gehad hebben en stralen, als ze vertellen hoe gelukkig ze zijn met in totaal 50 kinderen, klein- en achterkleinkinderen.   

Heel bijzonder is een bezoek aan Jan Bies, die zijn collectie Amerikaanse auto's toont. Jan laat zien hoe hij deze auto's opknapt, waarna hij met Tjits een rondrit door de omgeving maakt in een prachtige Mercury Monterey Maraunder uit 1963. Onderweg vertelt Jan hoe hij tot deze hobby gekomen is en wat hem zo aanspreekt in deze grote Amerikaanse auto's. Terug in de garage komt het gesprek op de treinkaping in Wijster. Op indrukwekkende wijze vertelt Jan wat hij heeft meegemaakt toen hij in 1975 als 20-jarige dienstplichtig militair in de trein zat, die bij Wijster door een groep Zuid-Molukse jongeren werd gekaapt. Een kaping die 12 dagen duurde en waarbij 3 doden vielen, waaronder een collega-soldaat. Ook al is het inmiddels 40 jaar geleden, toch moet hij elke dag nog denken aan deze traumatische gebeurtenis, die zoveel invloed heeft gehad op zijn verdere leven.

Een indrukwekkend slot van een prachtige film over verschillende mensen in Haulerwijk, ieder met hun eigen verhaal. De film is verkrijgbaar bij kapper Steenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 1 te Haulerwijk en te bestellen via deze site.

 

Nieuwe film over Haulerwijk “Mei Tjits it doarp troch”

 Naast de bekende films in de serie HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN is er nu een geheel nieuwe film over Haulerwijk, getiteld “Mei Tjits it doarp troch” (Met Tjits het dorp door). Draait het in de serie HAULERWIJK IN OUDE BEELDEN vooral om beelden uit het verleden, in deze nieuwe film gaat het voornamelijk over de mensen en hun verhalen anno 2013.

 In 2013 is Tjitske van der Meulen op een oude omafiets door het dorp getrokken, vergezeld door Rinze Oenema, die haar belevenissen op film heeft vastgelegd. Onderweg knoopte Tjits op de voor haar zo kenmerkende humoristische wijze gesprekken aan met willekeurige mensen die ze onderweg tegen kwam. Ook heeft ze bewust een aantal mensen uitgekozen om hun verhaal voor de camera te doen. Daarbij schuwt ze niet zo nu en dan een brutale en prikkelende vraag te stellen, maar er wordt ook veelvuldig gelachen en schuwt ze de zelfspot niet.  

 De fietstocht gaat eerst naar Tjitske haar toneelvriendin Joke Blaauw, die vertelt over het plezier dat ze beleeft als ze als toneelspeelster en veel meer durft te zeggen als ze op de planken staat. Fietsend over de Slotemaker de Bruïneweg komt Tjits langs René de Haan, die druk aan het werk is met het restaureren van oude tuinmeubels. Een mooie gelegenheid om even uit te rusten en het tuinbankje van René uit te proberen. Bij een bezoek aan de volkstuinen laten verschillende tuiniers vol trots de opbrengsten uit hun tuin zien. Jaap Veenstra is er aan het aardappels rooien en vertelt tussendoor dat, hoewel hij al een aantal jaren in Haulerwijk woont, en niets boven Waskemeer gaat.

De pikschieters in het Blauwe Bos leggen uit hoe het spel gespeeld wordt, maar ook dat ze er graag nieuwe deelnemers bij willen hebben, want deze oude volkssport dreigt anders verloren te gaan. Schaapherder Hilde Groen trekt jaarlijks een aantal weken met haar kudde door het Blauwe bos. Gezeten tussen de schapen legt ze uit wat het doel van de begrazing is en welk effect het op de natuur heeft. Hoeveel mensen dromen er niet van schaapherder te zijn, maar Hilde maakt duidelijk dat het een veel zwaarder beroep is dan de meeste mensen denken. Marcus ten Hoor weigerde als soldaat naar Nederlands-Indië te gaan en vertelt welke verstrekkende consequenties dit voor hem had, hoe daar in Haulerwijk tegenaan werd gekeken en hoe de toenmalige huisarts dokter Beumer hem hielp.

Wim van Gessel vond, min of meer gedwongen door een afnemende gezondheid, een passie in het schilderen. Hoewel Amsterdammer van geboorte is de omgeving van Haulerwijk één van zijn inspiratiebronnen. Hij laat zien wat hij van de streek heeft vastgelegd op het schildersdoek en hoe hij verschillende mensen uit de omgeving heeft geportretteerd.

Heel bijzonder is een bezoek aan de Pilon school, de voormalige lagere school aan de Norgerweg. Samen met Johannes van der Ploeg, die in de school woont en een klaslokaal in de oude stijl heeft bewaard, haalt Tjitske herinneringen op over deze periode. Tot haar grote verbazing vind ze een schoolschrift van zichzelf terug, het cijfer op het proefwerk zullen we hier niet verraden. Tussendoor zijn oude filmopnames uit 1960 van de school verwerkt, waarop Tjits te zien is, spelend op het schoolplein met haar klasgenoten en gadegeslagen door de meesters Bruggink, Hofstra en Plas. Helaas is de heer van der Ploeg korte tijd later overleden en staat de school nu te koop.

Dit is een greep uit de vele ontmoetingen met verschillende mensen, ieder met hun eigen verhaal. Het uiteindelijke resultaat is een mooi document van bijna 2 uur met veel humor, maar soms ook met ernstigere en diepgaandere gesprekken.

 

Alle films zijn via het bestelformulier op deze site on-line te bestellen en tevens af te halen in Haulerwijk bij:

De films zijn verkrijgbaar op videoband en DVD voor de prijs van 10 Euro.

Op deze site staat een lijst met namen van personen die in de films vermeldt worden, deze lijst is ook te downloaden.

Aangepast zoeken
Heeft op of aanmerkingen laat het horen.
Indien u links naar uw sites heeft die u hier kwijt wilt, zend ze op.

Zend uw opmerkingen, berichten en foto's via email naar de
Voor het eerst op het Web 01-01-2001.    Deze Web is voor het laatst bijgewerkt op 05-03-2019
De webmaster behoudt zich de vrijheid om zelf te oordelen als uw ingezonden stukken worden geplaatst of niet.  

Opgemaakt met beeldscherm resolutie 24 Bits 1024x768